V Trenčianskom kraji sa skončilo polročné provizórium

25.06.2013 Trenčín

Trenčín 24. júna (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) má schválený rozpočet na tento rok.

Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodli poslanci zastupiteľstva TSK, ktorí tak na štvrtý pokus ukončili takmer pol roka trvajúce rozpočtové provizórium a schválili rozpočet vrátane niektorých zmien oproti pôvodnému návrhu Úradu TSK.

Pôvodný návrh Úradu TSK počítal s vyrovnaným rozpočtom, kde príjmy a výdavky boli spolu s rozpočtovými operáciami na úrovni 139,506 milióna eur. Bežné príjmy boli na úrovni 114,2 milióna eur, kapitálové príjmy 23,48 milióna eur a príjmové finančné operácie takmer 1,83 milióna eur. Bežné výdavky počítali so 108,78 milióna eur, kapitálové výdavky plánoval Úrad TSK v sume 22,58 milióna eur a výdavkové finančné operácie mali dosiahnuť 8,15 milióna eur.

Poslanec Ján Krátky navrhol zníženie bežných výdavkov takmer o dva milióny eur a kapitálových výdavkov o štyri milióny eur. Jeho kolega Jozef Trstenský upozornil na nadhodnotenie daňových príjmov, prognózy ministerstva financií sa v posledných piatich rokoch podľa neho ani raz nenaplnili. Rovnako za neisté považuje Trstenský príjmy z predaja majetku. Naopak, väčší balík by podľa neho mal smerovať do kapitoly doprava a podal niekoľko poslaneckých návrhov na redukcie v rámci rozpočtu. Poslanci napokon schválili Trstenského pozmeňovacie návrhy, na základe ktorých sa bežné príjmy a výdavky znížia asi o milión eur a bežné a kapitálové výdavky o rovnakú sumu. Rozpočet zostáva vyrovnaný.

Prvýkrát mali poslanci rokovať o rozpočte 19. decembra 2012. Vtedy ho stiahli z rokovania na návrh poslanca Karola Janasa. Rozpočet podľa neho nebol dobre vybilancovaný, nadhodnotené boli bežné príjmy a poslancom sa nezdala ani suma 4,7 milióna eur z predaja majetku, ktorý nebol špecifikovaný. Druhýkrát neschválili rozpočet 28. januára tohto roka. Posledný pokus o schválenie rozpočtu zlyhal 30. mája, keď poslanci neschválili program mimoriadneho zasadnutia zvolaného práve kvôli rozpočtu. Materiál, ktorý vtedy predložil Úrad TSK, označili niektorí poslanci za neúctu k nim a celý proces predkladania návrhu rozpočtu za frašku zo strany úradu.
 

Vyberte región